Dorpsbibliotheek in het klooster van Vorselaar

— 2024
Bib vorselaar

Als deel van het masterplan ‘Dorp maken in Vorselaar’, opgemaakt door RE-ST, verhuist de dorpsbibliotheek van Vorselaar naar de voormalige feestzaal van het klooster van de Zusters der Christelijke Scholen. Aan de hand van een co-creatieproces ontwierp VOET een nieuwe inrichting voor de bibliotheek als derde ruimte.

Tijdens een reeks workshops met het bibteam werd nagedacht over de bib als een plek die voor nabijheid zorgt. Zowel fysieke nabijheid: een toegankelijke ruimte, als mentale nabijheid: de bib als herkenninsgpunt in het dorp. De bib wordt zo een inclusieve ruimte voor inspiratie, leren en ontmoeting: Er wordt een leesplek, stille studieruimte, een koffiehoek, een speels leeslandschap voor kinderen gecreëerd.

De feestzaal werd in originele staat hersteld. De authentieke neogotische ruimte met glazen koepel en kleurrijke tegelvloer worden versterkt door het ontwerp ven VOET.

De boekenrekken werden hergebruikt. Nieuwe elementen in groen-blauw en geel zoals de toog en leestafels zijn gemaakt i.s.m. de technische dienst van Vorselaar en de leerlingen van de 3e graad houtbewerking van kOsh Herentals.




  • Team: Caroline Voet, Marjolein Geyskens, Anahita Kamali, Victor Lindemeyer
  • Production: gemeente Vorselaar i.s.m. 3e graad houtbewerking kOsh Herentals

Bib V 5 compressed
Bib V voor website3
Centraal staat NEST, een intieme plek vol kussens waar voorgelezen en gespeeld kan worden. NEST werd gerealiseerd door LUCA School of Arts en de faculteit Architectuur KU Leuven onder leiding van Marie Mees en Caroline Voet, i.s.m. Atelier Verwerft.
Bib V voor website2
Bib V analyse plafond
Bib Vorselaar analyse snede